W nowoczesnych kuchniach i też tych stylowych często spotykamy wyspę. Jest to centralnie usytuowany mebel mogący spełniać różne funkcje.

Najczęściej mamy do czynienia z kuchnią połączoną z pokojem dziennym. W takim układzie wyspa umieszczona jest na granicy obu pomieszczeń. Nie powinna być zbyt duża ani za bardzo wyeksponowana.

Może oddzielać i zasłaniać obszar roboczy kuchni. Może też być miejscem integracji salonu i kuchni z blatem roboczym oraz blatem, przy którym domownicy spędzają czas, jedzą szybkie posiłki czy tak zwane „śniadanie w biegu”.

Szafki w takiej wyspie stosujemy raczej zamknięte. Unikamy otwartych półek.

Jeśli wyspa ma oddzielać kuchnię i zasłaniać ją, efekt ten wzmacniamy przez zamontowanie nad nią okapu lub specjalnie dobranego zestawu oświetleniowego.

Dodatkowe obniżenie sufitu nad aneksem kuchennym będzie dodatkowo oddzielało przestrzeń kuchni.

Jeśli pomieszczenie kuchenne jest wystarczająco duże, wyspa będzie jego centrum. Skupi uwagę, dostępna ze wszystkich stron stanie się centrum prac kuchennych. Na takiej wyspie można przygotowywać posiłki a także gotować czy zmywać.

Podkreślimy też rangę wyspy przez zastosowanie solidnej, masywnej podstawy oraz grubych blatów. Do tego dobrany efektowny okap, oświetlenie podkreślą ten centralny punkt naszej kuchni.

W załączeniu kilka zdjęć przykładowych aranżacji kuchni z wyspą.